Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΔΡΟΜΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017

Η αρχοντική Έδεσσα,
  H πρωτεύουσα του νομού Πέλλας, είναι χτισμένη σε ένα υψίπεδο (310μ.), τον Βράχο, και στα πόδια της απλώνεται η εύφορη πεδιάδα που φθάνει ως το Θερμαϊκό Κόλπο. Γύρω της στέκουν ακοίμητοι θεματοφύλακες τέσσερα επιβλητικά βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας (Βέρμιο, Βόρας -Καϊμακτσαλάν, Τζένα και Πάικο), που ορθώνουν προστατευτικά το ανάστημά τους.
Στην αρχαιότητα, η πόλη αυτή υπήρξε μία από τις σημαντικότερες της Μακεδονίας. Άλλωστε, όποιος την κυρίευε, μπορούσε να ελέγχει τη διάβαση προς τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Το όνομά της προέρχεται από τη φρυγική λέξη βέδυ (vedu) και σημαίνει "πύργος μέσα στο νερό" ή "πόλη πάνω στο νερό". 

 
Η Παλιά Πόλη της, η συνοικία Βαρόσι (που σημαίνει "Βυζαντινή πόλη"), βρίσκεται δίπλα στο Πάρκο των Καταρρακτών και μας προσκαλεί να περπατήσουμε για λίγο στα λιθόστρωτα δρομάκια της…
















Αναμφισβήτητα, η "καρδιά" της χτυπάει στην Πλατεία των Καταρρακτών, μια περιοχή που την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι πλημμυρισμένη στο πράσινο, με μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, ενώ το χειμώνα, ντυμένη στα λευκά, απογειώνει το νου και την ψυχή με την απίστευτη ομορφιά της.

Ο πιο εντυπωσιακός από όλους είναι ο Μεγάλος Καταρράκτης (Κάρανος) που πέφτει από ύψος 70 μ. και ο Διπλός Καταρράκτης, λίγο χαμηλότερα. Πίσω από τον Κάρανο υπάρχει ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και ένα στενό μονοπάτι από το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε τον Εδεσσαϊκό κάμπο να απλώνεται μπροστά μας ανάμεσα από τα διάφανα νερά. 





Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην Νάουσα

Επισκεφτήκαμε την σχολή Αριστοτέλη όπου ενημερωθήκαμε για τους αρχαιολογικούς χώρους και το αρχαίο θέατρο Μίεζας.Το αρχικό θέατρο μάλλον ήταν μεγαλύτερο από το υστεροελληνιστικό–πρώιμο ρωμαϊκό θέατρο, των μέσων του 2ου αι. π.Χ., γεγονός που μπορεί και να σχετίζεται με την ιστορική συγκυρία της εποχής, τη μείωση δηλαδή της σπουδαιότητας της πόλης της Μίεζας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η αμέσως επόμενη σημαντική στιγμή για το μνημείο υπήρξε η καταστροφή του 2ου αι. μ.Χ., που προκλήθηκε εξαιτίας κάποιου βίαιου γεγονότος, ενδεχομένως ενός σεισμού, οπότε και πρόχειρα επιδιορθώθηκαν οι αναλημματικοί τοίχοι και το κτίριο της σκηνής. Με βάση τις νομισματικές μαρτυρίες και την κεραμική, το θέατρο φαίνεται ότι συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ


Η σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται στη θέση "Ισβόρια" Νάουσας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο.
 Ανάμεσα σε δύο φυσικά σπήλαια λαξεύτηκε κάθετα ο βράχος, προστέθηκε μία ιωνική κιονοστοιχία και δημιουργήθηκε μία στεγασμένη στοά σε σχήμα Γ.
Αν και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος από το κοινό.



Κλείσαμε με γεύμα στο άλσος του αγίου Νικολάου.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.